Natuurlijk zijn de TARA-Projects niet beperkt tot enkel juwelen. De organisatie werkt ook met zeepsteen, leer, papier, metaal, glas, recuperatiemateriaal en dergelijke zaken zoals u in de Wereldwinkels kunt zien. In elk product zit overal en altijd ‘Fair Trade’ ingebakken, hetgeen garant staat voor onder andere de afwezigheid van kinderarbeid (zie ‘Standaarden Fair Trade’).

Dicht bij de Taj Mahal in Delhi runt TARA in Agra een zeepsteencoöperatief ‘TARA Bazar’. Hier werken kunstenaars en ambachtslieden samen in wat zij ‘zelfhulpgroepen’ noemen. Waar deze mensen vroeger concurrenten waren en dikwijls gedwongen waren om onder de prijs te verkopen om toch iets te kunnen verdienen, wordt er nu uitgebreid samengewerkt én hebben ze een goed loon. Met dat loon heeft hun gezin het beter, kunnen ze sparen, krijgen hun kinderen de kans om naar school te gaan, … TARA zorgt voor de uitrusting en machinerie, de bijscholing en vorming, onderhandelt rond opdrachten, brengt de producten op de markt en exporteert ook buiten India.

De film ( https://www.facebook.com/313466645500951/posts/1267431260104480?sfns=mo ) is opgenomen in deze speciale werkplaats ‘TARA Bazar’ en toont het hele productieproces van brute steen tot volledig afgewerkt product. TARA Bazar ontving de Indische nationale prijs voor ‘Ecologische werkplaats’ en ‘Arbeidsvriendelijke werkomgeving’. Ze kwamen hiervoor in aanmerking omdat er onder andere bij elke werkpost een afzuiginstallatie staat… Dit doet ons serieus vragen stellen bij alle andere werkplaatsen in India die geen prijs hebben ontvangen… Ook dit is een kant van India, die wij graag met u willen delen.

Voor meer info ofuitleg, mag u natuurlijk altijd langskomen op de IndiaDag op 22 september waar wij u uitgebreid te woord zullen staan na een heerlijke verse lunch met streekeigen producten. Ook Moon Sharma, hoofdmanager van TARA; en Sunita, juwelenmaakster binnen TARA en vetrouwenspersoon binnen de Badarpur slum zullen aanwezig zijn. Voor meer info: https://www.facebook.com/events/1826736834095593/

Gelinkte projecten
Gelinkte Reizen
No items found.