Ontstaan van onze werking in India

De vzw Ruchika – Thomas voor India werd opgericht door Dr. Herman Kuppers en zijn echtgenote Berte Ketelslegers.

Mijn eerste reis naar India in 1999 was in het kader van een evaluatie van een project in de buurt van Chennai. We werden opgevangen door Gladston en Florina, twee studenten Social Work in Chennai. In 2000 hadden Gladston en Florina, ondertussen net afgestudeerd, een opdracht van de overheid om in Zuid-India alle Indische NGO’s die werkten met straatkinderen te evalueren. Ik werd uitgenodigd om met hen mee te reizen. Tijdens dat bezoek zag ik afschuwelijke zaken, maar ook enkele schitterende organisaties, waarvan Ruchika Social Service Organisation (RSSO) de primus was.

Ruchika bekoorde ons direct door de degelijke organisatie van hun projecten, hun maatschappelijke betrokkenheid en het diepgaande financiële beheer.

De sterkte van RSSO is hun kindgericht educatief project van slumschooltjes met een brede omkadering: medische zorg, voedzaam eten en wekelijkse hygiëne. Daarnaast hebben ze een sociale werking met wijkcomités, AIDS-programma's, een 24/7 Childline en Helpline, sensibilisatieprogramma's rond kinderarbeid en kinderrechten, ...

Vanaf 2001 gingen we elk jaar “even” werken in Bhubaneswar en met de support van enkele vrienden werd een steuncomité voor Ruchika opgericht. In 2002 verongelukte onze Indische adoptiezoon Thomas. Samen met familie en vrienden werd de vzw “Ruchika – Thomas voor India” opgericht. Vanaf dan werd er actief gezocht naar sponsors voor de verschillende deelprojecten van Ruchika.

In de projecten van Ruchika steunen we vooral de integratie van gehandicapte kinderen met het deelproject “Inclusive Education”, een sociaal - educatief programma waarmee we de aandacht richten op het gehandicapte slumkind en zijn rehabilitatie. De aandachtspunten hierbij zijn vooral de medische zorg, het opvoedkundig proces én de sociale rehabilitatie van deze kinderen. In 2011 werd ik opgenomen in de Advisory Board van RSSO.

Valentin Schroyen, kinesist en collega docent aan UHasselt, werd mijn vaste metgezel op elke Indiareis. De combinatie Arts - Kinesist is de ideale werkvorm voor “Inclusive Education”. Ondertussen is Ilse Lamers (UHasselt) ook enkele jaren op rij meegeweest als kinesiste. Elk jaar nemen we ook enkele van de eerste master studenten Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen (UHasselt) mee op stage. 

Met “voortschrijdend inzicht” ontwikkelden we, samen met Ilse en Valentin een aangepast werkmodel. Met de jaren kwamen er vragen van andere Indische NGO’s om ook met hen samen te werken met ons werkmodel. als rode draad.

Nu, in 2019, werken we in 5 projecten op 4 plaatsen. In Bhubaneswar is dat het Ruchika-Project, in Chennai werken we in OfERR en NDWM, en in Delhi zitten we in Bawana en in Badarpur.

Na 17 jaar dekt de naam “Ruchika” niet meer de lading, dus kozen we een nieuwe naam: “Bodhi-Project”, met als logo het mooie blad van de Bodhi boom, de heilige boom (ficus religiosa)...  waaronder Boeddha tot inzicht kwam.

Met een andere naam maar met dezelfde inzet blijven we onze schouders steken onder onze projecten.

Dr. Herman Kuppers

Waar liggen onze projecten

Waar ligt Ruchika?

Ruchika ligt in de stad Bhubaneswar, de hoofdstad van de provincie Odisha. Odisha ligt in het oosten van India. Tot 2011 heette Odisha nog Orissa, de naam die door de Engelse bezetters aan de provincie werd gegeven.

Odisha is een grote provincie in het Noord-Oosten van India. Het is ongeveer 4,7 keer groter dan België. De provincie telt 44 miljoen inwoners. Het is ook één van de armste provincies van India en kent nagenoeg geen toerisme. In Odisha wonen: 94.35% Hindoes, 2.44% Christenen, 2.07% Moslims, 1.14% anderen. In de hoofdstad Bhubaneswar wonen bijna 900.000 mensen.

Waar ligt TARA?

Tara projects bevindt zich in Delhi, in het noorden van India. Delhi is de hoofdstad van India en er wonen meer dan 12 miljoen mensen. Delhi is de derde grootste stad in India, na Mumbai en Kolkata. In Delhi spreken de meeste mensen Hindi, maar respectievelijk 6 en 7 procent van de inwoners spreken Urdu en Punjabi. Deze stad wordt gezien als het belangrijkste economische centrum van Noord-India. Het is ook het politieke centrum waar je het Indiase parlement kan vinden.

Waar liggen OfERR en National Domestic Workers Movement (NDWM)?

OfERR en NDWM liggen in de stad Chennai, in het zuiden van India, aan de baai van Bengalen. Chennai , dat vroeger Madras heette, is de hoofdstad van de provincie Tamil Nadu. Er wonen 6,7 miljoen mensen.  Er wordt voornamelijk Tamil gesproken. Een taal die ze gemeenschappelijk hebben met de Sri Lankese vluchtelingen die er wonen. Het is het vierde grootste economische centrum in India, met nadruk op de automobielindustrie, software en hardware-ontwikkeling, de bankwereld en gezondheid.