Gisteren zijn we onder begeleiding van Saroj en Herman met twee jeeps naar de Konarktempel, het strand en Nimapara, het geboortedorp van Benudhar, gegaan.

We zijn ondertussen al iets meer gewoon aan de rijstijl van de lokale bevolking, al lijkt het nog vaak dat we bijna botsen.

Aan de Konarktempel krijgen we veel aanbod om samen op de foto te gaan. Ook willen ze ons allerlei zaken verkopen. Vriendelijk zijn is een optie maar voor je het weet heb je een hele wachtrij om samen op de foto te gaan. De Konarktempel is een Hindoeïstische tempel ter ere van Surya, de zonnegod. Het stamt af uit de 13e eeuw. Je vraagt je af hoe ze deze imposante tempel in die tijd konden bouwen. Volgens de verhalen lieten ze van omliggende dorpen mensen te voet en via de rivieren stenen naar daar sleuren. Je merkt aan kleine 'steken' dat ze het Boeddhisme in een slecht daglicht willen brengen. Bijvoorbeeld door een beeld van een leeuw op een olifant. De tempel beeld het hof van de koning uit. Het goede leven wordt in de verf gezet om de god te eren. Hier horen erotische beelden bij, muziekmakers, personen die zich opmaken, ... De tempel lijkt op een kar die gemaakt is om de zonnegod te vervoeren.

Tijdens de middag wandelen we over het strand. Het valt op dat de mannen met hun kleren in zee gaan. De vrouwen kijken toe vanop het strand. Onze voeten krijgen een heerlijke verfrissing.

In de namiddag worden we feestelijk onthaald in Nimapara, het geboortedorp van Benudhar. We worden getrakteerd op een maaltijd die normaal op trouwfeesten bereid wordt en krijgen nadien een rondleiding in het dorp. Heel recent, op 6 mei 2019, werd het dorp geraakt door een cycloon waarbij ook het schooltje geraakt werd. Deze wordt nu samen met de community heropgebouwd.
Benudhar behoort tot de hoogste kaste, de Brahmanen. Omdat hij veel vrienden had uit de laagste kaste, de dalits, en hij vrouwen als gelijkwaardig wil zien komt hij op tegen de vaste gebruiken die eigen zijn aan de kaste. Hij vermijdt bijvoorbeeld niet de schaduw van een dalit dat hem 'onrein' zou kunnen maken. Zijn grootmoeder reinigde hem dan vroeger door hem koeievlaai met water te doen drinken. Ook is hij tegen de ongelijkheid van de vrouw, die vroeger bijvoorbeeld als hun man stierf, mee op de brandstapel hoorde te gaan. De man hoort aanbeden te worden als een god. Je kan je voorstellen dat de ideeën van Benudhar erg veel commotie opwekken. Ze beginnen vanuit de overheid zelfs een onderzoek tegen hem omdat ze hem verdenken van verplicht bekeren tot het Christendom. Een filosoof zei ooit 'sterker dan het sterkste leger is een idee waar de tijd rijp voor is'. Ik geloof dat verandering enkel kan door de durf van een individu om het aan te halen en een proces van de gemeenschap. Benudhar is een ongelofelijk moedig en warm persoon. Het laat niemand koud. Het valt op dat hij ook de hele gemeenschap mee trekt in de positieve sfeer. De kinderen komen ons bloemetjes geven. Het lijkt alsof heel het dorp ineens aanwezig is. Zelfs na de cycloon blijven ze lachen. Ze lijken veel draagkracht te hebben. We mogen met Herman mee een patiënt bezoeken. De man heeft 25 jaar geleden een verlamming van bekken en benen opgelopen nadat hij uit een kokosboom is gevallen. Later kreeg hij met zijn vrouw een zoon met cerebral palsy. Bij ons zou de situatie sereen behandeld worden. Hier staat heel het dorp rond het gezin en denkt iedereen mee na. Met de gemeenschap werd een huis voor het gezin gemaakt. De vrouw kon met een soort van microkrediet een winkel bouwen. De kinderen van Benudhar kochten een matras voor het gezin. Vader (45 jaar) en zoon (13 jaar) liggen nu samen de hele dag op bed. Ervoor overleefden ze met eten van de buren. De mama heeft geen tijd om met haar zoon oefeningen te doen om hem te stimuleren want zij moet immers werken. Ook blijft de rolstoel een groot taboe. Ik blijf met een grote verontwaardiging achter. Waarom worden mensen in België zo goed begeleid en moeten deze mensen, die gelijk zijn aan ons, hun plan trekken? Het ontroert ons dat de gemeenschap toch met de weinig middelen solidair probeert te zijn en de lagere kasten willen helpen. We aanzien Benudhar tegen het einde van de dag echt als een held. Hij heeft veel goeds in beweging gebracht. Niet elke gemeenschap in India heeft het geluk om op deze solidariteit te kunnen rekenen.

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen