Op onze laatste dag in Delhi gaan we naar Pataudi, een fairtrade project waar Tara reeds 5 jaar actief is. In de regio zijn leveranciers van chemicaliën aanwezig om het land te bewerken. Om boeren hun producten te laten gebruiken geven ze gratis zaden weg. Door genetische manipulatie kunnen deze enkel overleven met de pesticiden die zij verkopen. Eens als de boeren hieraan gewoon zijn, drijven ze de prijzen op. Er zijn veel boeren die omwille hiervan zelfmoord plegen, ze zien gewoon geen uitweg meer. Tara leert hun onafhankelijk en zelfstandig werken. Ze gaven nieuwe zaden en leerden technieken aan van biologische bestuiving met compost en natuurlijke bacteriën. Nu hebben ze enkele mooie groententuintjes die volledig biologisch zijn. Ze tonen met trots een deel van hun oogst.

Ook startte hier 20 jaar geleden een kunstatelier. Met het fairtrade concept hebben ze de arbeidsomstandigheden in de laatste 5 jaar verbeterd. Nu hebben ze wel een garantie van inkomsten, ze worden betaald aan een vast maandloon afhankelijk van hun vaardigheden. Op een veilige manier kunnen ze via electrolyse de juwelen kleuren en ook het afvalwater wordt gezuiverd. Kinderarbeid wordt tegen gegaan en vrouwen worden gestimuleerd om mee te doen. Via vrouwengroepen proberen ze het aantal vrouwen die komen werken nog omhoog te halen. Toch daalt het aantal telkens weer door uithuwelijking. Ook de dalende kunstmarkt is een oorzaak van het dalend aantal personeelsleden maar dit proberen ze te compenseren met de agricultuur opbrengsten. Het valt op dat het bijzonder proper is.

Ook in dit dorp hebben ze remedial teaching en naaiateliers geopend.

We sluiten de laatste dag in Delhi af met een evaluatiemoment met Shastri, Vikas en Pankaj. Alles waar wij aan denken daar denken zij ook reeds aan. We merken dat het een traag proces is en dat we snel met Belgische ogen kijken naar een gemeenschap. Maar als we bijvoorbeeld nooit over afval beginnen en hen niet stimuleren tot opruimen, gaan ze ook niet vanzelf veranderen. Het is allesinds duidelijk dat verandering een heel traag proces is. Met kleine stappen wordt aan een doel gewerkt. We zijn erg dankbaar voor de ervaringen die we ook in Delhi hebben mogen beleven. Het is mooi om te zien hoe ze van elk probleem een gemeenschapsprobleem maken dat samen aangepakt wordt. Het is prachtig om te zien hoe dicht de mensen met elkaar betrokken zijn.

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen