Bij dag en dauw vertrekken we naar de Taj Mahal. Deze is gebouwd in 1643 door de Mogolkeizer Shah Jahan omdat hij veel verdriet had van het overlijden van zijn favoriete echtgenote, Mumtaz Mahal. Haar naam betekent 'parel van het paleis'. Het complex kostte naar schatting 41 miljoen rupees en 500 kg goud. Zo'n 20.000 arbeiders werkten er ongeveer 20 jaar aan. Veel mensen zien dit dan ook als een groot liefdessymbool en vinden het een heel romantische plaats. De Taj Mahal is werkelijk imposanter en spectaculairder dan eender welke foto ooit kan weergeven. Het is echter moeilijk om de eer van 'het mooiste monument ooit' aan dit werk te geven als je weet welke gruwelijke daden er achter zitten. Mumtaz bleef achter in het kraambed na haar 14e kind te hebben moeten baren, Shah Jahan bouwt dit ten koste van het land in hongersnood, hij schaft de openheid van godsdiensten af, sloot zijn eigen vader en zoon op in agra fort en vermoorde zijn broers, verwaarloosde zijn harem, ...

Op de terugweg naar Dehli bezoeken we Nikau village waar ze glaswerk en bangles armbanden maken. Tara is in dit dorp terecht gekomen toen ze ook hier merkten dat er kinderarbeid was. Ze hebben hier 25 jaar geleden een remedial teaching centrum geïnstalleerd om school te stimuleren. Er beginnen steeds meer studenten aan te sluiten omdat de eerste vrouw haar diploma heeft gehaald onder stimulans van haar opa. Ze is een groot voorbeeld. We geven elke student twee bananen. Het is vertederend hoe blij ze hier mee zijn. We gaan op verkenning in het dorp en zien vrouwen bangels maken. Voor 80 van deze glazen armbanden krijgen ze 25 roepies terwijl dit op de lokale markt aan 50, 100, 150 of zelfs 200 roepies wordt verkocht. Ook zien we heel wat boeren die vaak niet geschoold zijn. Ze leven o.a. van zaden en granen. Het is mooi om te zien dat de gemeenschap stillaan externe mensen toelaat.

Op de bus komen we via Shastri en Vikas nog enkele lokale overtuigingen te weten. Ze geloven hier in Ayurvedische massage, helende krachten van kruiden en de kracht van yoga en meditatie voor een rustig hoofd. Ook wordt duidelijk waarom 90% nog steeds kiest voor een geregeld huwelijk. Sommigen hebben ook echt geen keuze, maar zij die een keuze hebben lijken erin te geloven dat de familie weet wat goed voor je is. De ideale combinatie is dat je ook nog mag weigeren en kan wachten tot je ze zelf ook een klik voelt.

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen