Dr. Herman Kuppers als kersverse ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Sinds begin oktober is Herman, naast heel wat anderen, ook “Grootouder voor het Klimaat”. Naast zijn wetenschappelijke bijdrage binnen Universiteit Hasselt, medico-sociaal vrijwilligerswerk in India, zijn werk binnen vzw Ruchika-Thomas voor India (Bodhi project) en andere bezigheden mag hij het team versterken.


Zijn krachtige tekst:


““Wacht maar tot je groot bent, wacht maar tot later, dan zullen we wel zien…” is mijn hele leven de boodschap geweest die ik als kind, jongvolwassene, en ook als dokter kreeg bij mijn voorstellen, projecten en acties. En nu opnieuw, merk ik als grootouder, klinkt diezelfde boodschap door in de media. En net als destijds, werken we gewoon door, doen we wat we denken dat nodig is. Omdat nu de toekomst van onze kleinkinderen gevaar loopt. Omdat we verder willen, omdat het moet. Onze wereldbol dreigt flink ziek te worden, en het klimaat verandert koortsachtig! Wat we hier in België daarvan ervaren is slechts een kuchje, vergeleken met de zware hoestbui die ik merk in India. Delhi is ’s zomers bijna onleefbaar door de hitte en de smog, Chennai heeft grote problemen met watervoorziening, Orissa verdrinkt in woeste cyclonen. Het (over-)leven van de mensen in de sloppenwijken waar ik werk, wordt steeds maar moeilijker.

Wat me vooral stoort als bezorgde grootouder, is het gemarchandeer van de ‘machtigen der aarde’. Ze proberen hun verantwoordelijkheid te verbergen achter boertige vuilbekkerij over onze kleinkinderen, achter persoonlijke aanvallen op onze kleindochters. Terwijl deze dappere kinderen met veel moed de harde boodschap van de wetenschappers brengen. Enkel idioten twijfelen nog aan die gedocumenteerde glasheldere stellingen. Onze kleinkinderen hebben het recht om op te komen voor hun toekomst, en aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Hun toekomst, hun jeugd en hun dromen zijn in gevaar. Op hun jonge leeftijd moeten ze geen oplossingen aanbrengen. Daar zijn wetenschappers en politici voor.

Het klimaatprobleem knaagt aan mijn ziel, het ridiculiseren van onze kleinkinderen knaagt aan mijn hart. Daarom steun ik hen met hart en ziel.

Dr. Herman Kuppers.”

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen
No items found.