COVID-19 in India, tekst door Herman Kuppers, #4

Armoede en corona zullen hand in hand doorheen India razen. Daarbovenop zijn er de vervolgingen van Moslims, waarvan wij hier in Europa weinig of niets horen. Vorige week ontving ik Frontline, een van de Indische magazines die ik volg omwille van mijn werk in India.
BJP-ministers (n.v.d.r. een Indische politieke partij) hitsen in het openbaar de Hindoe-nationalisten op om moslims aan te vallen. Op 23 februari begon in Delhi een vierdaagse vernielingstocht doorheen de stad, gericht tegen de moslims. Winkels werden kort en klein geslagen, er werd brand gesticht, mensen werden afgeslagen, er vielen doden...
Dit voor ons onbekende drama is het gevolg van de ultranationalistische Hindoepartij die aan de macht is: de BJP van Modi met hun slagvaardige militante groep RSS. Na de moeilijk te begrijpen beslissing in Jammu en Kasjmir, volgde een beslissing die de gemeenschappen opnieuw tegen elkaar opzet: the Citizenship Amendement Act (2019 CAA), the National Population Register (NPC) en National Register of Citizens (NRC). Er waren in heel India betogingen bezig tegen deze drie verordeningen. Vooral moslims en binnenlandse immigranten zijn het slachtoffer. Wie niet kan bewijzen dat hij Indiër is, moet de gevolgen dragen. Wie geen Indisch burgerschap heeft, valt uit alle voorzieningen, kan niet gaan stemmen, heeft geen recht op steun, kan geen openbaar ambt bekleden, ... In onze projecten zijn er dus grote problemen te voorzien, los van het Coronavirus. In Delhi zijn onze slums, Bawana en Badarpur, overwegend moslim. In Chennai zijn de mensen van OfERR (de Tamil vluchtelingenkampen waarin we werken), volop bezig met hun documenten op te zoeken. Maar door de oorlog in Sri Lanka is bijna alles verloren. In Bhubaneswar zijn het vooral binnenlandse migranten die in de slums leven. De meesten kunnen niet lezen en hebben geen documenten. Sommigen komen uit dorpen waar geen geboorte-akten werden gemaakt of hun naam met fouten werd genoteerd. Dalitorganisaties vergelijken deze wetten met de Nürnbergwet waarbij Joden werden gelokaliseerd en geregistreerd, hun burgerrechten werden ontnomen en ze naar concentratiekampen werden afgevoerd. Golwalkar, in die tijd de leider van RSS, onderdeel van BJP, bejubelde deze Naziwet. Modi noemt Golwalkar zijn goeroe... Dat klinkt allemaal dramatisch voor ons, maar het is de realiteit in India.

In verband met deze problematiek voeg ik in bijlage een goed overzichtsartikel toe van ArundhatiRoy (auteur van 'De God van Kleine Dingen', 'Het ministerie van Opperst Geluk') en een 'Aftermath of Riots' uit Frontline. Het lijkt alsof ik een apocalyptisch beeld oproep wat tegen mijn positieve levenswijze is, maar toch vrees ik dat dit is wat India te wachten staat. Een niet alleen India... Ook Afrika, Syrië, Palestina, alle vluchtelingenkampen waar mannen, vrouwen, gezinnen met kinderen als ratten in de val zitten, ... Laat me toe te eindigen met een gedicht van Tagore. Een gedicht over de rust van het Indische dorp, zoals het nog steeds kan zijn in het binnenland van Tamil Nadu en Kerala, van Orissa en Haryana, eigenlijk overal in het mooie India, Incredible India.

Herman Kuppers

N.b.: Indien nodig zijn wij steeds bereid tot een gesprek over de verdere ontwikkelingen in India, zowel inzake de corona problematiek als inzake de nationale politiek. Ik heb om de twee dagen contact met de projecten en hun lokale toestand.

Een veerboot

Een veerboot steekt de rivier over, keert weer.
Sommigen gaan naar huis, anderen gaan weg van huis.
Twee dorpen op twee oevers kennen elkaar.
Van ochtend tot avond varen mensen heen en weer.
Ergens anders grijpen zovele conflicten plaats, zovele rampen;
geschiedenis wordt gemaakt, ongedaan gemaakt, herschreven.
Schuimend op cascades van verspild bloed
zwellen en barsten gouden kronen als zeepbellen.
De recentste hunkeringen en verlangens van de beschaving
geven gif over als zoete teugen.
Hier, op twee oevers, staren twee dorpen naar elkaar,
hun namen vrijwel onbekend voor de grote, wijde wereld.
Dagelijks pendelt de veerboot op het water,
met sommigen die naar huis gaan, anderen die weggaan van huis.

Rabindranath Tagore (1861 - 1941)

Bijlagen en meer informatie kan u vinden op onze Facebookpagina en https://www.bodhi-project.be/categories/covid-19-in-india

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen
No items found.