COVID-19 in India, tekst door Herman Kuppers

Corona in India: 71.352 bevestigde besmettingen in een steil opgaande curve. 2.295 doden, en dat zijn enkel nog maar de Covid-19 patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden…

Onze mensen in de projecten in Delhi, Chennai en Bhubaneswar twijfelen aan deze cijfers, net zoals wij. Wat meer dan duidelijk wordt, is de ongelooflijke chaos. India gaf de jongste jaren de indruk van flinke economische groei, maar nu blijkt dat er voor die groei een grote prijs zal worden betaald in de sectoren waarin er werd gesnoeid om die groei te kunnen stimuleren. Door Covid-19 crisis wordt duidelijk dat de organisatie van de gezondheidszorg angstvallig slecht is, met een povere infrastructuur die in ‘normale tijden’ al ondermaats was, en nu op zijn tandvlees zit. Ook in de sociale sector betaalde men de voorbije jaren al de prijs voor besparingsmaatregelen, en dat zal nu nog dramatischere vormen aannemen. In de slums waarin we werken, leven grote families in kleine huizen of hutten, vast tegen elkaar gebouwd. Hier heeft “blijf in je kot” en “hou afstand” weinig betekenis. Door de lockdown kunnen deze mensen niet uit de slum en zijn hun straat winkeltjes gesloten. Ze hebben dus geen inkomsten. Armoede was hun lot en nu is elke dag een stap verder de dieperik in.

De mensen van onze projecten doen wat ze kunnen maar er is chaos alom. De richtlijnen van de overheid zijn verwarrend en bereiken de mensen in de slums moeilijk. Ook omdat velen leesproblemen hebben. Er leven dus veel veronderstellingen die dan uitgroeien tot “dé waarheid” die nog meer uitvergroot wordt door sommige politiekers die zich willen profileren in deze crisis en “hun” waarheid luidkeels en met overtuiging verwoorden.

We proberen relatief regelmatig nieuws te brengen over onze projecten, en over India in Coronatijd. Op onze Facebookpagina kan je meer informatie vinden, o.a. uit de Indische media.

Blijf ons volgen!

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen
No items found.