COVID-19 in India, tekst door Herman Kuppers, #1

Hoe blijf je in je kot, als je geen kot hebt?


In Delhi leven veel mensen op de straat en van de straat. In bijna elke straat kan je hun kleine winkeltjes vinden, waarin ze allerlei dingen verkopen: van street food, groenten of fruit tot sigaretten en kranten of andere prullaria. Ze zijn schoenmaker, schoenpoetser, krantenverkoper, naaister, kleermaker, fietsenmaker, … Allemaal ‘small jobs’ in informele economie, waarmee ze van dag tot dag kunnen overleven. Met de plotse lockdown die ze totaal niet hebben zien aankomen, valt dit allemaal weg. Alle winkeltjes moeten sluiten en niemand kan nog iets verdienen dus overleven wordt een moeilijke opdracht. Net zoals voor de mannen en vrouwen die in hotels en restaurants werken als kok, afwasser, receptionist, tafeldienst, poetsdienst, enz. Zij werken zeer hard en lange uren tegen een laag loon dat nu plots wegvalt. Hun collega’s in de vele kleine werkhuizen, naaiateliers en winkels zitten in dezelfde penibele situatie. Ook de mensen in de vele vluchtelingenkampen, o.a. Rohingya uit Myanmar en moslims uit Pakistan, leven dicht op elkaar, dikwijls onhygiënisch en nu met een groot risico op een corona uitbraak. En dan zijn er de slums waarin we werken..
Het risico dat de armoede het coronavirus voor zal zijn is erg groot. Een groot drama is aan het broeden. Niemand van de groepen hierboven genoemd heeft een verzekering. Niet voor ziekte, voor zorg, voor bijstand in problemen, voor werkverlet. Niets.
Bij problemen staat de poort naar armoede wijd open. In deze slums hebben we Health Workers opgeleid die nu proberen de kinderen met een handicap te helpen. Deze kinderen zijn erg kwetsbaar en lopen een verschrikkelijk groot risico.
De meerderheid van de mensen in India hebben geen benul van social distancing, handwashing en sanitising. Op elke foto in kranten zoals ‘The Hindu’ of ‘Times of India’ kan je de mensen steeds in trosjes bij elkaar zien staan of zien aanschuiven in dichte rijen.
Door de lockdown mag niemand zich verplaatsen dus kan er ook niemand van de NGO’s nog de slums in, en de mensen in de slums kunnen niet naar buiten, kunnen dus niet gaan werken en hebben geen inkomsten meer. Armoede loert om elke hoek in de slum. De spanningen zullen onherroepelijk oplopen en agressie zal toenemen. Vooral vrouwen zullen slachtoffer zijn. Moeders die hun familie moeten voeden, zieken moeten verzorgen, zelf ondervoed zijn en in grote armoede leven. Hun leven is al onvoorstelbaar hard, met het risico van huiselijk geweld door hun gefrustreerde echtgenoot er ook nog eens
bovenop.

Het risico dat de armoede het coronavirus voor zal zijn is erg groot…

Dr. Herman Kuppers

Gelinkte projecten
No items found.
Gelinkte Reizen
No items found.