Met 10 frisse vogels vanmorgen erg vroeg al op stap

November 20, 2017
India reis 2017

Belangrijkste nieuws vandaag: Boudewijn en MarieJeanne zijn opa en oma geworden van een kleinzoon met de mooie naam Andrea ! Proficiat !!!

Met 10 frisse vogels vanmorgen erg vroeg al op stap: opstaan om 03u30 is bevorderlijk voor de slaapaanvallen in het busje. Op weg naar Sittilingi vallei, waar de Malayali Tribe woont. Ver van de wereld, wat goed te voelen is wanneer ons busje over de weg erheen hobbelt. Twee Indische dokters hebben hier in 1993 een hospitaaltje opgericht. dat nu is uitgegroeid tot een mooi en goed draaiend gezondheidsproject. Zoals alle Adivasi, de oorspronkelijke bewoners van India, is ook deze Mlayali Tribe achtergesteld, is de moeder- en kind sterfte hoog, en zijn er geen educatiemogelijkheden. 

Dat was zo, maar is nu, door dit initiatief flink veranderd. Er werken nu 6 gemotiveerde dokters en 12 verpleegsters voor ± 19.000 mensen uit de vallei. Naast gezondheidszorg organiseert het centrum schooltjes, en ‘Organic Farming’ voor de landbouwers van de vallei. Er was vroeger geen samenwerking en geen plantplanning, nu zijn er 500 boeren aangesloten bij het project en bewerkt men ± 800 hectaren grond. 

Elke maand is er een discussieforum met expertise uitwisseling, en er is een jaarlijkse plantplanningsdag om grondverarming door monocultuur tegen te gaan. De boeren leren werken zonder pesticiden maar met natuurlijke mestproducten die ze zelf maken. En met hun collectief organiseren ze een winkel en verschillende markten in de regio.Boordevol nieuwe ideeën en met bewondering voor hun initiatief ‘bollen’ we- vermoeid - terug naar huis. 

Deze morgen was het 5 u met de bus op stap. Nu is het stapvoets naar huis, met een tussenstop: klapband in India is een hele belevenis, zeker om 12u ’s nachts, langs de weg in het midden van nergens. Om 01u30 eindelijk terug thuis.

Morgen meer …

Andere berichten van dit project