COVID-19 in India, #2

April 5, 2020
Actueel - COVID-19 in India

COVID-19 in India, tekst door Herman Kuppers, #2

In Delhi leven zeer veel mensen op straat en van de straat, zoals we in vorig artikel beschreven. Het is een iconisch beeld van India: de vele kleine winkeltjes in de overvolle straten. Iedereen kent ook de beelden van textielateliers met vele rijen naaimachines in overvolle hangars. In hotels en restaurants worden de toeristen verzorgd door een bataljon opdieners en afruimers. In de winkels staan er minstens vijf mensen achter de toog om u te helpen. Allemaal “small jobs” in informele economie waarmee zij van dag tot dag kunnen overleven.

Met de plotse lockdown, die ze totaalniet hebben zien aankomen, valt dit allemaal weg. Alle straatwinkeltjes moeten sluiten, ateliers gaan dicht, net zoals hotels en restaurants. Iedereen is zijn job kwijt. Overleven wordt een moeilijke opdracht...

Een zeer groot deel van de economie in Delhi draait helemaal op binnenlandse migratie, 'the interstate movement ofmigrant workers', mensen die uit de rand van Delhi of zelfs van andere staten komen. Meestal straatarm en op zoek naar overlevingskansen in de stad Delhi.

Met de afkondiging van de lockdown en het bijna gelijktijdig stilleggen van het spoorverkeer, geraken deze mensen de stad niet meer uit. Ze zitten vast in Delhi, zonder voedselvoorraad, zonder werk, zonder inkomsten en zonder onderdak. Want met het stopzetten van hun werk, verviel ook hun werkcontract (als ze er al een hadden), én hadden ze geen recht meer op onderkomen.

In grote groepen zijn ze te voet op tocht gegaan naar hun dorpen, waar ze hopelijk kunnen terugvallen op hun familie. Deze mensen zijn wanhopig, vinden enkel afgesloten steden op hun tocht, en politie die hardhandig optreedt. Ze vechten niet alleen tegen honger en dorst maar ook tegen het stigma van 'virus dragers', zowel in Delhi als in hun eigen dorpen waar men hun terugkomst nu met veel argwaan bekijkt. Soms worden ze onderweg door de politie besproeid met een ontsmettingsmiddel zoals bleekwater, voor ze verder mogen stappen.  

Pas na 6 dagen stelt de stad Delhi shelter en voedsel ter beschikking voor de interstate migrants die niet meer uit de stad geraakten.

Het risico dat de armoede het coronavirus voor zal zijn is erg groot…

Dr. Herman Kuppers

 

 

Andere berichten van dit project